top of page
Merinovilla

MERINOVILLA

Merinovilla – mitä se on ja miksi se on ihan parasta?

Merinovillaa on suosittua ja sitä käytetään paljon paitsi kaulahuiveissa ja muissa ulkovaatteissa myös esimerkiksi alus- ja väliasuissa. Syitä suosiolle ovat muun muassa merinovillan ekologisuus sekä sen ominaisuudet: pehmeys, mukavuus ja lämpö. Myös se, ettei merinovilla oikestaan kutita, on lisännyt sen suosiota. Mutta mitä merinovilla oikein on?

 

Lue lisää merinovillasta, mitä se on, millaisia ominaisuuksia sillä on, mitä on mulesing-vapaa merinovilla sekä miten huollat merinovillaiset vaatteet ja asusteet. Tutustu myös yleisimpii kysymyksiin merinovillaa​​

Mitä on merinovilla

MITÄ ON MERINOVILLA?

Jos olet pohtinut, mitä on merinovilla, niin se on villaa, jota saadaan merinolampaista. Ne ovat lampaita, joille on ajan saatossa kehittynyt poikkeuksellinen villapeite – merinolammas tuottaa pelkkää alusvillaa. Rotu on syntynyt ilmeisesti jalostuksen tuloksena noin 1400–1700-luvuilla Espanjassa. Ne asustavat kylmässä vuoristoympäristössä ja ovat tottuneet kylmän ympäristön lisäksi paahtavaan auringonpaisteeseen kesäisin. Luontaisten olosuhteiden ansioista merinolampaiden villa on sekä lämmittävää että viilentävää.

 

Villapeitteensä turvin merinolampaat pärjäävät muun muassa Uuden-Seelannin Alppien sekä Etelä-Amerikan ja Etelä-Afrikan vaativissa ilmastoissa. Merinolampaat liikkuvat paljon ja ne laiduntavat laajoilla alueilla.

 

Merinovillasta on tehnyt suosittua se, että merinovilla on ohuempaa kuin perinteinen lampaanvilla. Merinovillan kuidut ovat pitkiä, kimmoisia ja tosiaan merkittävästi ohuempia kuin perinteisen lampaanvillan kuidut. Tästä syystä juuri merinolangasta voidaan valmistaa hyvin ohuita ja kevyitä mutta muhkeita neuloksia.​

Mitä on merinovilla
Merinovillan ominaisuudet

MERINOVILLAN OMINAISUUDET

Merinovillalla on paljon hyviä ominaisuuksia, joiden vuoksi sitä käytetään myös HUGRin materiaalina. Aloitetaan kuitenkin syvästä päädystä, eli numeroista.

 

Merinovillan kuidut ovat hyvin ohuita ja niiden paksuus ilmoitetaan mikroneissa, eli millin tuhannesosissa. Merinovillakuidun paksuus on noin 24 mikronia, kun se tavallisessa villalangassa on 30–45 mikronia. Myös merinovillatupot ovat tavallista villaa pidempää, eli noin 70–100 millimetriä.

 

Merinovilla on rakenteensa vuoksi villojen luksusta. Myös rahallisesti mitattuna merinovilla on haitarin yläpäässä. Hinta perustelee kuitenkin itsensä, sillä merinovillalla on kiistämättä paljon erinomaisia ominaisuuksia, kuten:

 

  • Merinovilla eristää hyvin lämpöä

  • Merinovilla imee kosteutta

  • Merinovilla on pehmeää, ilmavaa, hengittävää ja joustavaa

  • Merinovilla on helppo hoitoinen – hylkii likaa ja hajut lähtevät tuulettamalla

  • Merinovillasta valmistetut tuotteet tuntuvat kosteanakin lämpimiltä

  • Merinovilla ei rypisty helposti ja oikenee levätessään

  • Merinovilla on luonnonkuituna paloturvallisempi kuin synteettiset kuidut

  • Merinovilla ei kutita kuten karkeampi villa

  • Hyvin hoidettuna merinovilla on ikuista

  • Merinovilla on ekologinen luonnonkuitu, joka maatuu täysin

 

Merinovillaiset asusteet ja tuotteet sopivat niin talveen kuin kesään niiden lämmöneristyskyvyn ja hengittävyyden vuoksi.

Merinovillan ominaisuudet
Tutustu merinovillaisiin huiveihin, kaulahuiveihin ja kaulaliinoihin

Tutustu merinovillaisiin huiveihin, kaulahuiveihin ja kaulaliinoihin.

EKOLOGINEN JA MULESING-VAPAA MERINOVILLA

Ekologinen merinovilla

Yksi parhaita merinovillan puolia – ja syy, miksi HUGRit ovat merinovillaa – on sen ekologisuus. Merinovilla, kuten lampaan villa muutenkin, on täysin luonnollinen ja maatuva materiaali. Merinovilla on luonnonkuitua, joten se ei sisällä, eikä siitä irtoa mikromuovia synteettisten tekstiilien lailla. Merinovillaista vaatetta ei myöskään tule pestä usein – tai ollenkaan. Useimmiten tuuletus käytön jälkeen riittää.

 

Merinolampaisiin liittyy kiinteästi kuitenkin kysymys mulesing-käsittely. Mulesing-käsittely on kivulias kirurginen toimenpide, joka tehdään osalle lampaista, jotta vältytään loiseläinten aiheuttamilta infektioilta. Mulesing-käsittelyä on käytössä erityisesti Australiassa, josta suurin osa maailma merinovillasta on peräisin.

 

Me emme HUGRissa hyväksy tällaista kivun tuottamista lampaille, jonka vuoksi kaikki käyttämämme merinovilla on mulesing-vapaata merinovillaa ja tuotetaan Etelä-Amerikassa tai Etelä-Afrikassa. Kuluttajan kannataa ostopäätöstä tehdessään miettiä kuitenkin, millaisista olosuhteista käytetty villa on peräisin.

Merinovillan hoito

MERINOVILLAN HOITO

Merinovillainen tuote kestää sitä paremmin mitä enemmän annat sille rakkautta ja huolenpitoa. Merinovilla on muuten mahtava materiaali – hyvin hoidettuna ja pidettynä se kestää vähintään elinikäsi, mutta on myös täysin maatuva luonnontuote.

Merinovillan peseminen

 

Merinovilla on hoidon ja huolenpidon kannalta helppo tapaus – se on luonnostaan rasvaista ja itsepuhdistuvaa. Merinovillan peseminen ei kannata, jos ei ole pakko, sillä pesu kuluttaa pois villan rasvaa.

 

Parasta tapa puhdistaa merinovilla on tuulettaa se hyvin. Villa pitää myös kosteudesta, joten hyviä paikkoja tuuletukseen ovat parveke tai suihkun jälkeinen kylpyhuone. Suora sade ei kuitenkaan ole fiksu vaihtoehto.​

 

Jos nyt kuitenkin käy niin, että merinovillaan tarttuu pahoja tahroja tai hajuja, jotka eivät tuuletuksellakaan katoa, niin hellä merinovillan peseminen käsin 30-asteisella vedellä ja villapesuaineella voi olla paikallaan. Vältä viimeiseen asti konepesua, sillä ylenmääräinen sekoilu ja sheikkaus sekä pesukoneiden erot veden lämpötilojen suhteen saattavat pilata merinovillan.

Merinovillan kuivaaminen

 

Älä rutista merinovillaa kuivaksi pesemisen jälkeen, vaan poista ylimääräinen vesi rullaamalla vaate/asuste pyyhkeen sisään. Tämän jälkeen muotoile vaate/asuste alkuperäiseen muotoonsa ja aseta kuivumaan tasaiselle alustalle vaakatasoon ja huoneenlämpöön.

 

Älä kuivaa merinovillaa kuivausrummussa, kuivauskaapissa tai patterin tai muun lämmönlähteen vieressä.

 

Merinovillan säilyttäminen

Älä säilytä merinovillaa suorassa auringonvalossa tai riiputtamalla sitä henkarissa. Sen sijaan viikkaa ja sulje vaate/asuste laatikkoon tai vaatepussiin. Näin se ei haalistu tai veny, eivätkä tuholaiset löydä sitä.

 

Nukkaantuminen on villatuotteille ihan normaalia. Ei siis hätää, nukan voit poistaa vaikka siihen tarkoitetulla harjalla.

Merinovillan hoito

MERINOVILLA - USEIN KYSYTTYÄ

Miksi merinoviila kutittaa?

100 % merinovillainen tuote ei yleensä kutita. Jos merinovillainen vaate kutittaa tai ärsyttää iholla, on materiaalissa todennäköisesti käytetty karkeampaa raaka-ainetta.

 

Mitä on Merinovilla?

Merinovillaa saadaan esimerkiksi Australiassa ja Etelä-Amerikassa asustavista merinolampaista, joiden villa on huomattavasti ohuempaa kuin perinteinen lampaanvilla. Merinovillan kuidut ovat pitkiä, kimmoisia ja tosiaan merkittävästi ohuempia kuin perinteisen lampaanvillan kuidut. Tästä syystä juuri merinolangasta voidaan valmistaa hyvin ohuita ja kevyitä mutta muhkeita neuloksia.

 

Mistä merinovillaa saadaan?

Merinovilla saadaan merinolampaista, jotka asustavat kylmässä vuoristoympäristössä ja ovat tottuneet kylmän ympäristön lisäksi paahtavaan auringonpaisteeseen kesäisin. Luontaisten olosuhteiden ansioista merinolampaiden villa on sekä lämmittävää että viilentävää.

 

Mikä on Mulesing menetelmä?

Mulesing on australialaisten lampaankasvattajien käyttämä kirurginen – ja lampaille kivulias – toimenpide, jossa lampaan peräreiän ympäriltä poistetaan pala löysää ihoa. Arven muodostuminen estää loiskärpästen pesiytymisen ja munimisen lampaan iholle.

 

HUGR-huivien valmistukseen käytetään ainoastaan mulesing-vapaata merinovillaa.

 

Onko merinovillaa hankala hoitaa?

Merinovilla, kuten villa yleensä, on hyvin helppohoitoista. Villa itsessään hylkii likaa ja hajut ja liat lähtevät usein tuulettamalla. Merinovilla ei myöskään juurikaan rypisty. Merinovillaa ei edes kannata turhaan pestä, ettei villan luontainen rasva irtoa.

Kutittaako merinovilla?

Merino ei kutita tai pistele, mutta muutoin sillä on kaikki villan ominaisuudet: se lämmittää tehokkaasti, tuo kosteuden pois iholta, on antibakteerista eikä tarvitse pesuja. – Tekokuituihin verrattuna merinon etu on se, ettei se ala haista, sekä se, että merino lämmittää myös kosteana.

Onko merinovilla lämmin?

Merinovilla on erittäin suosittu materiaali retkeily- ja ulkoilutekstiileissä, koska se on erittäin lämmin, se on hyvin hengittävää, se siirtää tehokkaasti kosteutta, merinovilla tuntuu märkänäkin lämpimältä.

Tarvitseeko merinovillaa pestä?

Merinovilla kaipaa pesua hyvin harvoin, koska villakuitu hylkii likaa luonnostaan. Vaatteen tärkein huoltotoimenpide on silloin tuuletus. Merinovillan kyky puhdistaa itsensä raittiissa ilmassa vähentää huomattavasti perinteisen pesun tarvetta. Tuuletus poistaa kaikki hajut – myös savun ja hien hajun.

Merinovilla usein kysyttyä

Tutustu merinovillaisiin huiveihimme!

Tutustu huiveihin
bottom of page